Följ med på några av våra tidigare äventyr

Segling

Glöm styrbord och babord. Det går bra med höger och vänster. Vi tror på att göra saker så enkelt som möjligt. Vi startade i Finnboda Hamn i Nacka på en 15 meters segelbåt och seglade ut från Stockholms inlopp. Det blåste inte så mycket, men det gör att man kan ligga där fram på båten och sola. En av våra deltagare tyckte seglingen var höjdpunkten på hösten. 

 

Fallskärmshoppning

Alla var inte helt säkra på om de skulle våga följa med upp i planet. Men instruktörerna på Stockholms Fallskärmsklubb var grymma. Lugna och pedagogiska och tog sig tid att förklara hur allting fungerade. Alla följde med upp och hoppade ut från 4,000 meters höjd och alla sa efteråt: "Det här var det häftigaste jag gjort någonsin"

Klättring

Att klättra är ett av våra grundäventyr i Äventyrsakademin och ett av de första äventyren vi provade på. Det har blivit fler gånger och nu har alla deltagare grönt kort i klättring. Det som är bra med klättring är att det blir roligare ju mer du tränar.

Stand-Up Paddleboard

eller SUP är en av de snabbast växande vattensporterna. Det finns både fasta och uppblåsbara brädor i olika storlekar beroende på om man ska leka, paddla långt eller tävla. Sen finns det riktigt stora brädor som man kan stå flera personer på. En sån provade vi. Ingen ramlade i!

 

Mountainbike

De flesta kan cykla. Med bra cyklar och ledare som lär ut rätt teknik kan du dessutom snart ta dig fram på ställen som du inte trodde var möjliga. En mountainbike öppnar upp nya lekplatser i skogen och har du inte provat tidigare så gör det!

Slackline

Oavsett vilket äventyr man är ute på, underlättar oftast bra balans. Det bästa med det är att det går att träna upp sitt balanssinne. Det behöver inte vara komplicerat heller utan ett rep eller plattband mellan två träd fungerar utmärkt. Eller slackline som det kallas.

Lavinträning

Eller snarare träning för att undvika laviner och att träna på att hitta någon som hamnat i en lavin. Det är något som alla äventyrare måste kunna. Vi provade lavinsond, spadar och lavinsändare som man kan hitta folk under snön med.

Repellering

Att fira sig ner för en bergvägg var det allra första äventyret vi provade. En del tyckte det var kul men en del tyckte det var läskigt. Och det är ju så med äventyr, att gå utanför sin komfortzon för att utvecklas och lära sig mer. Ungefär som livet.

Grönt kort

Att ha grönt kort i klättring är något du måste ha om du ska klättra inomhus med rep på en klättervägg. Klätterinstruktören Eva Rimnäs tog med oss ut till klipporna vid Häggsta där vi fick träna på knopar och teknik. Alla deltagare fixade det!

Flyga

Vi håller egentligen inte på med motorsporter men när vi fick erbjudandet att åka till Västerås för att flyga, kunde vi inte säga nej. Alla fick prova att själv styra ett litet enmotorigt propellerflygplan. Rätt bra att kunna om piloten skulle bli sjuk!

Höghöjdsbana

En lördag i april åkte vi till Äventyrsbanan vid Hellasgården i Stockholm. Det finns flera olika nivåer på banorna och den näst högsta var perfekt för oss. Fast nästa gång kör vi den högsta. Vi gav den 5 poäng av 5 möjliga!

Dykning

Att prova att sväva tyngdlös under vattnet, göra kullerbyttor och prata med teckenspråk till dykkamraten var en höjdare! Vi fick hjälp av dykhuset och vår Sherpa Linda Eckhardt att prova på sportdykning. En hel del ny utrustning som kändes ovant och framförallt tungt. Men när man släpper ut luften ur västen och sjunker ner några meter under ytan så är man helt viktlös och en ny värld öppnas upp. 

Eskimåsväng

eller roll som det heter är något som eskimåerna måste kunna om de välter med kajaken i kallt vatten. Om man välter kan man med lite teknik komma tillbaka upp på rätt köl igen. Inte helt lätt, men det var grymt kul att testa. Och vi kommer tillbaka för att bli ännu bättre. Tack Saltsjöbadens IF Kajaksektion för att ni hjälpte oss.

Paddling

En helg i maj packade vi några kajaker och paddlade ut i Stockholms skärgård. Vi hade med tält, sovsäckar och en massa mat och efter några timmar började jakten på den perfekta ön att sätta upp tälten på.

Isvak

Om du är ute på isen kan det vara bra att veta hur du tar dig upp om du ramlar i. Vi testade att hoppa i en isvak vid Hellasgården i Nacka där det finns en bastu att värma sig i efteråt. Det sägs att man ökar chanserna att överleva med 50% om man tränat på att ta sig upp ur en vak.

 

Långfärdsskridskor

Att glida fram över en spegelblank fjärd på ett par långfärdsskridskor är en fantastisk upplevelse. Har du dessutom medvind, en termos och matsäck och är ute med ett gäng kul kompisar är det här ett svårslaget äventyr. 

Repteknik

Vi åkte till Rope Access i Solna där vi fick träna på att använda rep på olika sätt. Att som på bilden fira ned någon som skadat sig på en bergvägg, att själv fira ned sig, eller ta sig upp för ett rep. Vi provade också slackline på lite högre höjd.

 

Extremfabriken

Kanske inte äventyr, men väldigt bra träning för äventyr. Att hålla sig i form och träna styrka och kondition behöver inte vara tråkigt. Vi åkte till Extremfabriken och provade deras hinderbana. Garanterat kul!

Grottor

Vi åkte till Tyresö utanför Stockholm och kröp runt i ett stort grottsystem med pannlampor på huvudet. Stora salar, trånga gångar och alldeles kolsvart när vi släckte lamporna. Att det fanns både spindlar och fladdermöss gjorde det ännu mer äventyrligt.

Skeppsbrott

Är man äventyrare är det ju bra att kunna hantera situationer när det inte går som man tänkt sig. Vi besökte Sjöskolan på Beckholmen där vi fick prova överlevnadsdräkter, nödbloss och annat som skeppsbrutna gillar.

 

Bodyflight

Innan vi kastade oss ut ur ett flygplan och hoppade tandem, besökte vi Bodyflight i Bromma i Stockholm. De har byggt en vindtunnel som blåser luft i över 200km/h så att man svävar på en luftkudde. Rekommenderas!

Bergsbestigning

Vår pilotgrupp bestämde att som slutäventyr efter 3 år skulle de ta sig upp för Sveriges högsta berg, Kebnekaise. De planerade, tränade, fixade sponsorer och kom till slut upp till toppen efter hårt slit. Att alla också kom ner helskinnade ingick i planen.